Suriye: Düşman korksun
Suriye Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Cihad Makdissi, iç çatışmalarda kimyasal silah kullanacakları iddiasını yalanladı. Makdissi, ordunun denetimindeki bu silahlara ancak dış müdahalede bulananlara karşı başvuracaklarını açıkladı.
Suriye’den kimyasal uyarı
Dışişleri Bakanlığı, dış müdahale olmadığı sürece kimyasal silahlara başvurmayacaklarını belirtti. Bu sırada ABD’nin Esad’ı düşürmek için gizli operasyon yürüttüğü ortaya çıktı.
Suriye Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Cihad Makdissi, iç çatışmalarda asla kitle imha silahları kullanmayacaklarını söyledi ve dış müdahale olmadığı sürece bu silahlara başvurmayacaklarını belirtti. Makdissi ayrıca silahların güvenlik ve denetiminin ordu tarafından sağlandığını da belirtti. Esad yönetiminin son çare olarak kimyasal silah kullanacağı haberleri batı basınında sık sık yer almıştı.
Gizli operasyon
ABD yönetiminin Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad’ın düşüşünü hızlandırmak için gizli bir operasyon yürüttüğü ortaya çıktı. Wall Street Journal’ın haberine göre, ABD’nin askeri güç kullanmadan yürüttüğü operasyonda ajanlar ve diplomatlar aracılığıyla İran’dan silah ve petrol sevkıyatını önlemek ve müttefiklere istihbarat aktarılması gibi stratejiler dikkat çekiyor. En önemli adımı da Irak hava sahasının İran-Suriye arasında gidip gelen uçaklara kapatılması oluşturuyor. Resmi belgelerde uçaklarla çiçek taşındığı iddia edilse de CIA’ya göre İran’dan Esad yanlılarına silah gidiyor. ABD, Suriye’ye silah ve petrol taşıdığına inanılan gemilerin Süveyş Kanalı’ndan geçişini engelliyor. Ancak ABD yönetiminden ve Kongre’den bazı çevreler, ABD’nin baskısının başarısız olma ihtimalinin yüksek olduğuna ve Esad sonrası Suriye’de ABD’nin söz sahibi olabilmesi için geç kalındığına dikkat çekiyor. Suriye muhalefetinden liderler ABD’nin Katar, Suudi Arabistan ya da Türkiye kadar katkıda bulunmadığından şikayet ediyor. ABD’li yetkililer ise operasyonun Obama yönetiminin çatışmaya girmekten kaçınmasından dolayı sınırlı olduğunu ifade ediyor. CIA ve ABD ordusunun perde arkasındaki çabaları ABD’nin Esad karşıtı kampanyasının bilinenden çok daha büyük olduğunu gösteriyor. Suriye’nin en büyük iki kenti Şam ve Halep’te orduyla isyancılar arasındaki çarpışmalar şiddetlendi. Seçkin birliklerden oluşan helikopter desteğindeki dördüncü tümen, başkentin banliyölerinden Barze’ye büyük bir taarruz başlattı. Mezze bölgesine de askeri birliklerin sevk edildiği haber veriliyor. Şam’ın bazı bölgeleriyle sınır geçiş noktaları isyancıların kontrolüne geçerken aralarında Savunma Bakanı ve Esad’ın kayın biraderinin de bulunduğu üst düzey dört yetkili öldürüldü.