BDP, özerklik için heveslendi
Yeni anayasanın yazım sürecine geçilmesiyle birlikte PKK’nın siyasi uzantıları da isteklerini açıkça dillendirmeye başladı. İmralı canavarı Öcalan’ın “önerileri” doğrultusunda değişiklik isteyen ve “Cin şişeden çıktı. Kürt sorununun çözümü, yeni anayasada yer almalı” çıkışı yapan DTK Genel Başkan Yardımcısı Aysel Tuğluk’u dün de BDP lideri Selahattin Demirtaş’ın talepleri izledi.
Şırnak’ta yaptığı konuşmada “pazarlığa açık” bir üslup kullanan Demirtaş, şunları söyledi: Başkanlık sistemi, gündemimizde yok. Biz demokratik özerkliği öneriyoruz. Tartışılacaksa önce demokratik özerkliği tartışalım. Eğer bu yazılacak anayasa Kürt halkını tanımayacaksa, dilini, kültürünü, kendini yönetme hakkını, siyasi statüsünü kabul etmeyecekse biz bu anayasaya yeni anayasa diyemeyiz.
Demirtaş: Yeni anayasaya demokratik özerklik eklensin
BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, gündemlerinde başkanlık sisteminin olmadığını belirterek, “Biz demokratik özerkliği öneriyoruz” dedi. Şırnak’ın Cizre ilçesinde düzenlenen Kültür ve Sanat Günleri Festivali’nde konuşan Demirtaş, şunları söyledi: “Tartışılacaksa önce demokratik özerkliği tartışalım. Eğer bu yazılacak anayasa Kürt halkını tanımayacaksa, dilini, kültürünü, kendini yönetme hakkını, siyasi statüsünü kabul etmeyecekse biz bu anayasaya yeni anayasa diyemeyiz. Darbe anayasasından hiçbir farkı olamaz. Çünkü bugüne kadar ki darbeler ve cunta anayasaları, sadece bu ülkedeki kimlikleri ve kültürleri ezmek için yapıldı.”
“Cin şişeden çıkmıştır”
Diyarbakır’da önceki gün Demokratik Toplum Kongresi (DTK) tarafından düzenlenen toplantıda konuşan DTK Genel Başkan Yardımcısı Aysel Tuğluk da, anayasa değişikliğindeki beklentilerini açıkladı. Tuğluk, anayasada terör örgütü elebaşısı Abdullah Öcalan’ın “Türkiye Cumhuriyeti devleti, yurttaşlarının farklı kültürel, inançsal, etnik kimliklerini tanır, zenginlik olarak görür ve kendilerini ifade edebilmelerini ve geliştirmelerini güvence altına alır” şeklindeki önerileri doğrultusunda değişiklik istedi. Tuğluk, “O halde artık cin şişeden çıkmıştır. Madem ki ’Kürt sorunu ülkenin en büyük sorunudur’diyorsun; o halde bu büyük sorunun çözümü de ülkenin yasal düzenini belirleyen bir metin olan anayasada yer almalıdır” dedi.