Atatürk’e veda anayasası
İstanbul Barosu Başkanı Doç. Dr. Ümit Kocasakal AKP iktidarının hayallerini süsleyen yeni anayasa için bu sert ifadeyi kullandı…
Cumhuriyet görevi
BoĞazİçİ Üniversitesi’ndeki çalıştayda konuşan Kocasakal, “Bazıları tarafsızlıkla, kemiksizliği karıştırıyor. Ben Atatürk’ten, cumhuriyetten yana tarafım. Artık cumhuriyeti koruma hedefi sona erdi. Çünkü onu yeniden kurma görevimiz var” dedi.
Kocasakal: Atatürk’e veda anayasası Kocasakal, yeni anayasanın bölünme anayasası oluduğunu söyledi.
İstanbul Barosu Başkanı ve Galatasaray Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ümit Kocasakal, yeni anayasa çalışmalarını eleştirerek, “Bu yeni bir anayasa değil, Atatürk’e veda anayasasıdır, parçalanma anayasasıdır” dedi. Boğaziçi Üniversitesi’nde düzenlenen 8. Ulusal Atatürkçü Düşünce Kulüpleri ve Toplulukları Çalıştayı’nda konuşan Kocasakal “Ben Cumhuriyetten, Atatürk’ten yana tarafım. Bazıları tarafsızlıkla, kemiksizliği karıştırıyor. Maharet 12 Eylül’e 13 Eylül’de, 28 Şubat’a 29 Şubat’ta karşı çıkmaktır. Bazıları, o zamanlar iki büklüm oldukları kişiler karşısında şimdi efelik taslayarak, kimseyi kandıramaz. Bugün kü hâkim ve savcılar bu vicdan azabını yaşayacaklar” diye konuştu. Ümit Kocasakal artık cumhuriyeti koruma hedefinin sona erdiğini belirterek “Çünkü onu yeniden kurma görevimiz vardır” ifadelerini kullandı. Eski YARSAV Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu da “Cumhuriyetin içi boşaltılıyor, bunu hukukçular da görüyor. Uğur Mumcu’nun dediği gibi ’papağan hukukçular’istemiyoruz. Cumhuriyet hukukçuları istiyoruz” dedi.
Çiçek’ten teşekkür
Bu arada, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, yeni anayasa konusunda görüş bildirenlere teşekkür etti. Çiçek, TBMM’nin yeni anayasa için oluşturulan web sitesi üzerinden, TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu’na yazılı olarak görüşlerini sunan kişi, kurum ve sivil topum kuruluşlarına seslenerek “Yeni anayasaya ilişkin görüş ve önerilerinizi paylaştığınız için teşekkür ediyorum. Amacımız yeni anayasayı sizlerin katkılarınızla hazırlamaktır” dedi. Görüşlerin, uzmanlar tarafından tasnif edildikten sonra komisyon üyesi milletvekillerinin bilgisine sunulacağını kaydeden Çiçek, yeni anayasaya ilginin devamını diledi. Sitede, görüş bildiriminde bulunanların listesine de yer verildi. Posta yoluyla gelen 970 görüşün 541’i şahısların, 429’u ise Anayasal kuruluşlar, siyasi partiler, üniversiteler ve STK’ların gönderdiklerinden oluşuyor. Ayrıca, İnternet üzerinden gelen 20 bin 414 görüş sahibinin adı da sitede yer aldı.