Gül ve Haç Kardeşliği şeytani örgütünün hedeflerini AKP yerine getiriyor!
Türklerin diğer ülkelerdeki malları ne olacak?
Resmi Gazete’de dün yayımlanan kararnameyle 162 azınlık cemaatinin askıda olan tüm malları ile tarihi mezarlıkların iade edilmesi ve üçüncü kişilere geçen mülkler için tazminat ödenmesi yolu açıldı. Azınlık malları için tazminat hakkıilk kez getirildi. Azınlık cemaatlerinin mallarıyla ilgili son yılların en kapsamlı düzenlemesi dün Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın Görevleri ile Bazı KHK’larda Değişiklik Kararnamesi’nde yayımlandı.
Vakıflar Yasası’nda 2003 ve 2008’de yapılan değişiklikle cemaat vakıflarının tartışmalı bazı mallarının iadesine olanak sağlanmıştı. Ancak sahiplik konusu belirsiz olan birçok malla ilgili adım atılmamıştı.
Azınlık temsilcilerinin hükümet nezdindeki talepleri dünkü kararnameyle karşılık buldu. Buna göre azınlık cemaatlerinin mal edinmesinin yasaklandığı 1936 beyannamesinde kayıtlı olup “sahip” bölümü açık olan tüm taşınmazlar tapu kayıtlarındaki haklarıyla birlikte cemaat vakıflarına verilecek. 1936 beyannamesinde kayıtlı olup kamulaştırma, satış ve trampa dışındaki nedenlerle Hazine, Vakıflar Genel Müdürlüğü, belediye ve il özel idaresi adına kayıtlı mallar da cemaatlere devredilecek. Kamu kurumları adına tescilli olan mezarlıklar ve çeşmelerin tamamı azınlık vakıflarına verilecek. Cemaat vakıflarınca satın alınmış veya bağışlandığı halde mal edinememe gerekçesiyle devlete geçen taşınmazlardan başka kişilere satılanlar için ise Maliye Bakanlığı’nın belirleyeceği rayiç üzerinden tazminat ödenecek. Vakıfların 1 yıl içinde başvurması üzerine Vakıflar Meclisi’nin olumlu görüşüyle iade işlemleri yapılacak.
Azınlıkların Vakıflar Meclisi’ndeki temsilcisi Laki Vingas, şunları söyledi: “Bu, cemaatlerin ufkunu açan çok değerli bir kararname. Başbakan’ın iftar öncesi büyük hediyesi. Hükmü şahsiyeti havada olan mallarla ilgili sorun çözülüyor. Cemaatlerde büyük rahatlama olacak. Şişli Rum Mezarlığı, Yeniköy, Boyacıköy gibi önemli mezarlıklar dahil 50 dolayında böyle mezarlık, Karaköy’de Galata Okulu, Kandilli’de Musevi cemaatinin önemli arazileri var.”
İşte ilgili Kanun
Resmî Gazete
Tarih: 27 Ağustos 2011 CUMARTESİ
Sayı: 28038KANUN HÜKMÜNDE KARARNAME
GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞININ TEŞKİLAT VE GÖREVLERİ HAKKINDA KANUN HÜKMÜNDE KARARNAME İLE BAZI KANUN VE KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN HÜKMÜNDE KARARNAME
MADDE 17 – 5737 sayılı Kanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.
“GEÇİCİ MADDE 11 – Cemaat vakıflarının;
a) 1936 Beyannamesinde kayıtlı olup malik hanesi açık olan taşınmazları,
b) 1936 Beyannamesinde kayıtlı olup kamulaştırma, satış ve trampa dışındaki nedenlerle Hazine, Vakıflar Genel Müdürlüğü, belediye ve il özel idaresi adına kayıtlı taşınmazları,
c) 1936 Beyannamesinde kayıtlı olup kamu kurumları adına tescilli olan mezarlıkları ve çeşmeleri,
tapu kayıtlarındaki hak ve mükellefiyetleri ile birlikte bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren oniki ay içinde müracaat edilmesi halinde, Meclisin olumlu kararından sonra, ilgili tapu sicil müdürlüklerince cemaat vakıfları adına tescil edilir.
Cemaat vakıfları tarafından satın alınmış veya cemaat vakıflarına vasiyet edildiği veya bağışlandığı halde, mal edinememe gerekçesiyle Hazine veya Genel Müdürlük adına tapuda kayıt edilen taşınmazlardan üçüncü şahıslar adına kayıtlı olanların Maliye Bakanlığınca tespit edilen rayiç değeri Hazine veya Genel Müdürlük tarafından ödenir.
Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar yönetmelikle düzenlenir.”