Libyalı isyancıları kim destekliyor?
İsrailli uzmanlar da Libyalı isyancıları destekliyor!
İsrailli uzmanın, Kaddafi rejimini devirmek için örtülü harekât yapılmasını önerdiği ortaya çıktı.
Libya’daki ayaklanmacıların Kaddafi karşısında zafer elde etmesini isteyen, hem sözlü hem de fiili destek veren ilginç bir uluslararası karma var. Libyalı ayaklanmacılar, Sarkozy Fransa’sı, İngiltere, Obama ve “liberal “şahinleri”, Sağcı Hıristiyanlar, neoconlar, İsrailliler ve Müslümanların büyük bir çoğunluğu. İnsana “birileri hayal kırıklığına uğrayacak ama kim?” sorusunu sordurtan tuhaf bir oybirliği mevcut. Ayaklanmacıların Kaddafi’yle savaşı artık onların savaşı olmaktan çıktı.
İsrail’de Bar Ilan Üniversitesi öğretim üyesi ve Begin-Sedat Stratejik Araştırmalar Merkezi uzmanlarından Şolomo Şipiro (Shlomo Shpiro) uzmanlığını Libyalı Müslümanlardan esirgemeyen bir isim. “Kaddafi Rejimini Devirmek için Örtülü Harekât” (Covert Action For Toppling Gaddafi Regime) başlıklı çalışmasında uçuşa yasak bölge uygulamasının ve Muammer Kaddafi’yi hava gücünden mahrum etmenin ayaklanmacıların zafer elde etmesine yetmeyeceği endişesini taşıyor.
Şolomo Şipiro’ya göre istihbarat elemanları ayaklanmacılara başarı için şart olan para yardımını yapabilir, muhabere araçlarını ve istihbarat bilgilerini gizlice verebilir, modern silahları kullanmayı ve modern taktikleri öğretebilirler; ayrıca farklı direniş grupları arasında aracılık ve eşgüdüm faaliyetlerini de yürütebilirler.
Böylelikle Batılı güçler kara müdahalesine ihtiyaç duymazlar. Böyle bir strateji, ayaklanmacıların Kaddafi ordusuna karşı ortak bir askeri cevap verebilmeleri için onları birleştirmeye de yardım edebilir.
Şipiro, Batı istihbarat servislerinin kilit Libyalıları Libya dışında eğitmesini de öneriyor. Bu kişiler eğitildikten sonra Libya’ya dönerek diğerlerini eğitebilirler. Az sayıda da olsa iyi askeri eğitim almış kişilerin sadece bir askeri gereksinim olmadığına aynı zamanda diğer Libyalıların moral ve motivasyonu için de değerli olduklarına dikkat çeken İsrailli uzman, çok az sayıda İngiliz SAS komandosunun 1960’larda Yemen’de binlerce aşiret üyesini eğittiğini, eğitilen aşiret üyelerinin çok daha gelişmiş bir teçhizata sahip olan Mısır ordusunu durdurabildiğini hatırlatıyor.
Şipiro, örtülü operasyonların riskten azade olmadığını, bazı istihbarat elemanlarının öldürülebileceğini veya Kaddafi güçleri tarafından yakalanıp Batı medyası önünde teşhir edilebileceklerini kabul ediyor. Ancak Yahudi uzman, örtülü operasyonların taşıdığı risklerin, Libya’yı halkını kırk yıldır köleleştiren zalim bir diktatörün elinden kurtarmanın yanında çok hafif kaldığını söylüyor.
II. Dünya Savaşını ve Almanya’nın Afrika Kolordu Komutanı Erwin Rommel’i hatırlatarak hafıza tazeleyen Şipiro, eğer Libya bir kez daha ölümcül bir despottan kurtarılacaksa, Rommel’in birliklerine karşı sabotaj düzenleyen SAS komandolarının “cesaret eden kazanır” mottosuna bugün yine büyük bir ihtiyaç duyulduğunu iddia ediyor.
dunyabulteni