PKK’nın teklifi Meclis gündeminde
TERÖRİSTBAŞININ talebi ve BDP’lilerce Meclis’e sunulan “Hakikat ve Adalet Komisyonunun Kurulması” yasa teklifi komisyona geldi.
PKK’nın teklifi TBMM’de
Teröristbaşı Öcalan ile PKK elebaşılarının AKP’ye sunduğu 5 maddelik protokolda yer alan ve BDP tarafından “Kanun Teklifi” olarak TBMM’ye sunulan “Hakikat ve Adalet Komisyonunun Kurulması” Anayasa Komisyonu’nda.
Haber : Salim YAVAŞOĞLU
İmralı Adası’nda ki ’özel ofisi’nde teröristbaşı Abdullah Öcalan’la yürütülen pazarlıklarda imzalanma aşamasına geldiği ortaya çıkan 5 maddelik protokolün dördüncüsü olan “Hakikat ve Adalet Komisyonunun Kurulması” maddesi, görüşülmek üzere 1 Mart’ta TBMM Başkanlığı tarafından Anayasa Komisyonu’na gönderildi. Öcalan’ın, 15 Ağustos 2009 tarihinde cezaevi yönetimine teslim ettiği 156 sayfalık “yol haritası” sında da yer alan komisyonun kurulması kanun teklifi olarak 18 Şubat 2011’de BDP tarafından TBMM Başkanlığı’na verilmişti.
Türkiye’ye Nazi muamelesi
BDP Grup Başkanvekilleri Ayla Akat Ata ve BengiYıldız imzasını taşıyan “Hakikat ve Adalet Komisyonu Kurulması Hakında Kanun Teklifi” 1980 ve 2011 yılları arasını kapsıyor. Kanunun Genel Gerekçesi’nde ise “geçmişle yüzleşmeye” 2. Dünya savaşı sırasında ki Almanya’da ki Nazi ve Güney Afrika’daki ırkçı yönetimlerden örnekler verilmek suretiyle de Türkiye açıkça o yönetimlerle bir tutuluyor. Terör örgütü PKK’nın, “KCK Yürütme Konseyi” adı altında 28 Şubat 2011’de yaptığı açıklama da, “Devletin Önderliğimizle (Öcalan’la) geliştirdiği diyaloglara önemli bir anlam biçtik. Diyalog sürecinin müzakere aşamasına gelmesi için zemin yaratmaya çalıştık” denilmişti.
Karşılıklı mutabakat sağlandı
PKK’nın, AKP hükümetine verdiği 5 maddelik protokol özetle şöyle: “Tüm operasyonlar durdurulacak, tutuklanan Kürt siyasetçiler serbest bırakılacak, Öcalan müzakere sürecine aktif olarak katılacak, sürecin ilerlemesi için Anayasa komisyonu ile Hakikatleri Araştırma Komisyonları kurulacak, Kürt halk iradesinin parlamentoya yansımasını engelleyen yüzde 10 seçim barajı kaldırılacak.” Teröristbaşının talimatı doğrultusunda kurulan Demokratik Toplum Konferansı Eşbaşkanı Aysel Tuğluk, Ekim 2010’da İmralı’da görüştüğü Öcalan’ın kendisine devletle yaptığı müzakereyi ve hükümetin taahhütlerini anlattığını açıklamış, ateşkesin 13 Ağustos’ta ilanında da, 30 Eylül’de uzatılmasında da, devletin Öcalan’la yaptığı görüşmelerin temel teşkil ettiğini söylemişti. Tuğluk, “Zaten Öcalan’la yapılan görüşmelerde ateşkesi devlet talep etti. Ve karşılıklı talepler üzerinde yapılan müzakereler sonucu bazı konularda mutabakat sağlanınca ateşkes kararı alındı” demişti.
Ateşkesi Erdoğan istedi
BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, 18 Şubat 2011’de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın sokak eylemleri ile ilgili eleştirilerini, “Sokaktaki eylemlere müdahale emrini kendisi veriyor” demişti. Demirtaş şunları kaydetmişti:
Çıkıp açıklasın
“Bugüne kadar her seçim öncesinde 2002 seçimi de dahil, PKK’dan ateşkes isteyen ve bu ateşkes ortamlarında seçime giden kendisidir. Bunları niye açıklamıyor. Eğer PKK seçim öncesi provokasyon yapacaksa 8 yıldır niye yapmadı? PKK’nın hükümetten bağımsız ateşkes yapmadığını çıkıp açıklasın. Halkı aptal yerine koymaktan vazgeçsinler. Başbakan’ın kendisine değil sesine dahi tahammülü kalmamış. Başbakan, BDP’nin gümbür gümbür geldiğini görüyor ve korkusu bundandır.”