Mısır’da darbe!
Ordu yönetime el koydu ABD bayram etti
Hüsnü Mübarek günler süren sokak gösterilerine daha fazla dayanamadı ve yetkilerini Silahlı Kuvvetler Konseyi’ne devretti.
30 yıllık iktidar 18 günde yıkıldı
Batı’nın çıkarları için kendi halkına 30 yıl eziyet eden Hüsnü Mübarek’i Washington yönetimi çok çabuk gözden çıkardı. Mübarek reform ve seçimlere gitme sözünü verip, aday olma-yacağını açıklamasına rağmen koltuğunu kurtaramadı.
Plan adım adım işletildi
Obama yönetiminin Hüsnü Mübarek’i devirmek ve yeni yandaşını iktidara getirmek için Mısır’da 18 gündür sergilediği plan, beklendiği gibi darbeyle sonlandı. Cumhurbaşkanı Mübarek görevinden ayrılırken, yetkileri ABD’ye bağlılığı ile bilinen ordu ele aldı. Halk meydanlarda kutlama yaptı.
El Baradey: En mutlu gün
AMERİKA‘nın desteklediği liderlerden Muhammed El Baradey yaptığı açıklamada, “Bu benim hayatımın en mutlu günü. Ülkemiz on yıllar süren baskıların ardından kurtuluşa erişti” dedi. El Baradey bundan sonra iktidarın iyi koşullarda devrinin söz konusu olacağını ifade etti.
Ordu yönetime el koydu
Günlerdir süren sokak gösterilerinin ardından Hüsnü Mübarek, cumhurbaşkanlığından istifa ederek, yetkileri orduya devretti. Ülke yönetimi artık Silahlı Kuvvetler Yüksek Konseyi’nde. ABD ve AB durumdan memnun Mübarek’in istifa edip yetkilerini orduya aktardığını duyurmasının ardından tanklar meydanlarda konuşlandı.
Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek istifa etti. Önceki gün yetkileri geçici olarak devrettiği Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ömer Süleyman, Mübarek’in bu görevinden istifa ederek, yetkilerini orduya devrettiğini açıkladı. Süleyman, TV’den yaptığı açıklamada, Mübarek’in, devleti yönetme konusunda, Silahlı Kuvvetler Yüksek Konseyi’ni “görevlendirdiğini” söyledi. Süleyman, “Ülkemizin geçmekte olduğu, güçlüklerle dolu gelişmeler çerçevesinde Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek, bu makamından istifa etmeye karar verdi” dedi. Süleyman, Mübarek’in, “devletin idaresi konusunda Silahlı Kuvvetler Yüksek Konseyi’ni görevlendirdiğini” kaydetti. Böylece ülke yönetimi Yüksek Ordu Konseyi’ne geçti. Haberin açıklanmasının ardından 18 gündür protestoların adresi olan Tahrir Meydanı’nda yüz binlerce kişi sevinç gösterileri yaptı, “Halk rejimi devirdi” diye sloganlar attı.Başkente Kahire’nin yanı sıra ikinci büyük kent İskenderiye’de de halk Mübarek’in gidişini havai fişeklerle kutladı, şehir merkezlerinde konvoylar oluşturan halk “Başardık” sloganları attı.
Tartışmalar da başladı
18 günlük gergin bekleyişin yerini sevince bırakmasının ardından Kahire’nin diğer yerlerinde de gösteri yapan protestocular da kutlamalara katılmak için Tahrir meydanına akın etti. Uluslararası medya kuruluşları Mübarek’in istifasını flaş haber olarak geçerken, Mısır’da istifasının ardından Mübarek’in ülkeyi terkedip terketmeyeceği ve konumunun ne olacağı tartışılmaya başlandı. Mısır’ın devlet televizyonu Nil TV ve Egypt Radyo TV Union 1 (Ertu1) da, süreçle ilgili ordu ve sivil yetkililerden bazı önemli açıklamaların gelebileceğini duyurdu. “Mısır patlamak üzere. Ordu duruma el koysun” çağrısında bulunan muhalif lider Muhammed el Baradey de yaptığı açıklamada, “Bu hayatımın en güzel ünü. Ülkemiz kurtuldu” dedi.
Şarm Eşşeyh’e gitti
Öte yandan hükümete yakın bir kaynak, Mübarek’in başkent Kahire’yi terk ettiğini öne sürdü. Görgü tanıkları en az iki helikopterin Cumhurbaşkanlığı Sarayı’ndan havalandığını söyledi. El Arabiye televizyonu da, Cumhurbaşkanının Kızıl Deniz’deki tatil beldesi Şarm Eşşeyh’e gittiğini iddia etti.
Alkışlar darbeye!
Mübarek’in istifası ABD’de memnuniyetle karşılandı. Mısır’la yapılan müzakerelere yakın bir yetkili CNN’e yaptığı açıklamada Mübarek’in görevi bırakmasının “memnun edici bir adım olduğunun ortada” olduğunu belirtti. BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Mısır’da yaşanan “Bu tarihi anda, halkın meşru isteklerini karşılayacak şeffaf, düzenli ve barışçıl bir geçişin yaşanması yönünde yaptığı çağrıyı” yinelediğini söyledi. NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’in istifasını memnuniyetle karşıladığını bildirdi.İngiltere Başbakanı David Cameron da, “Mısır’ın, ülkeyi bir araya getirecek değerli bir fırsat yakaladığını” söyledi.
AB sevindi
AB’nin dış politika yüksek temsilcisi Catherine Ashton ise Mübarek’in “Mısır halkının sesini dinlediğini” söyledi. Mübarek’in istifa etmesi, Gazze ve Tunus’ta da sevinçle karşılandı. İsrailli bir hükümet yetkilisi de, Mısır’daki iktidar değişiminin “sorunsuz” yapılmasını umduklarını söyledi.
Türkiye: Hayırlı olsun
Türkiye de kararın Mısır halkı için “hayırlı olmasını” diledi. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Twitter’dan yayımladığı mesajlarında, “Mısır halkı uzun soluklu bir eylemle isteğini ortaya koymuştu. Şimdi ümit ederiz ki Mısır halkının taleplerini karşılayan bir sistem ortaya çıkar” dedi. Davutoğlu, Mısır’ın güçlü bir devlet olduğunu ifade ederken, devlet kurumlarının sürekliliğinin önemini vurguladı. Bu arada, İsviçre Hüsnü Mübarek’in malvarlığını dondurdu.
30 yıl Mısır’ı yönetti, 18 günde gitti
4 kez arka arkaya cumhurbaşkanlığına seçilen Hüsnü Mübarek, son yıllarda ABD’nin büyük baskısıyla karşılaştı.
Mısır’ın 82 yaşındaki Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek, yaklaşık 30 yıldır iktidarda kaldı. Enver Sedat’ın 1981 yılında suikast sonucu öldürülmesi üzerine cumhurbaşkanlığına getirilen Hüsnü Mübarek, o tarihten bu yana 6 suikast girişimine maruz kaldı. 4 kez arka arkaya cumhurbaşkanlığına seçilen Hüsnü Mübarek, son yıllarda demokrasiyi teşvik iddiasıyla en güçlü müttefiki ABD’den ve onun teşvik ettiği muhalefetten gelen baskılara maruz kaldı. Mübarek baskılar sonunda 29 Ocak 2011’de istihbarat şefi Ömer Süleyman’ı cumhurbaşkanı yardımcılığına atadı. Bu adım, Mübarek’in orduya olan desteğini güçlendirme çabası olarak yorumlandı. Artan protestolar karşısında canlı yayında televizyonlardan halka seslenen Mübarek, 2011 yılının Eylül ayında beş yıllık görev süresi dolduktan sonra tekrar aday olma niyetinde olmadığını açıkladı.
Bu topraklarda öleceğim
Mübarek, 1 Şubat 2011’de “Bu değerli ulus benim yaşadığım, uğruna savaştığım, topraklarını, egemenliğini ve çıkarlarını savunduğum yerdir. Bu topraklarda öleceğim. Tarih, başkalarını olduğu gibi beni de yargılayacaktır” demişti. Ancak 18 gün süren eylemlerin ardından Mübarek istifa etmek zorunda kaldı.