Ali Sami Yen: İlk Türk romancısının oğlu, Bektaşi, GS kurucusu!
Ali Sami Yen artık tarihe, anılarımıza gömüldü. Bir kuşak sonra bu efsanevi ismi de, stadı da hiç kimse hatırlamayacak. Yeni Galatasaraylı olmuş çocuklar Türk Telekom’la, Arena’yla bilecekler Galatasaray’ı.
Bu yönetim Galatasaray’ın tarihini sildi, köklerini kopardı.
Neden kimse hangi hakla Ali Sami Yen’in adını tarihe gömdüklerini sorgulamıyor?
TÜZÜĞE GÖRE ALİ SAMİ YEN DEĞİŞEMEZ
G.Saray tüzüğünün “G.Saray’ın Stadı’nın ismi Ali Sami Yen’dir. Yeri değişebilir ama ismi ya da içinde bulunduğu kompleksin adı Ali Sami Yen kalır” şeklindeki 135. maddesi çok açık…
GS Kurucusu Ali Sami Yen’in Babası Bektaşilerin önemli İsimlerinden…
Ali Sami Yen’in babası Arnavut kökenli, Bektaşiliğin Arnavutluk’daki köklü temsilcilerinden ve aynı zamanda yazar, matbaacı ,gazeteci, …
Galatasaray’ın Aslan olan simgesinin ise Bektaşi etkisi olduğu ileri sürülüyor,bilineceği üzere Aslan Alevilik’te Hz.Ali’yi simgeliyor..
GS’a renklerini Bektaşi babası Gül Baba’nın verdiği ciddi kaynaklarda belirtiliyor. Bu tezlere göre GS kurucuları; Gül Baba’ya kulüp renklerinin ne olması konusunda görüşünü soruyorlar, Gül Baba Ali Sami Yen’e sarı ve kırmızı birer gül veriyor…
ALİ SAMİ YEN KİMDİR?
Ali Sami Yen (1886 – 1951)
“ Bir isim ve renk sahibi olmak, Türk olmayan takımları yenmek” amacıyla kurduğu Galatasaray Spor Kulübü’nün bir numaralı kurucu üyesi oldu. Ali Sami Yen ayrıca Türk futbolunun önde gelen örgütleyicilerinden de biri idi. 1923 yılında kurulan Türkiye İdman Cemiyetleri İttifakı’nın kurucuları arasında yer aldı ve başkanlığını yaptı. 1924 Paris Olimpiyatları’na katılan Türk kafilesinin başkanlığını yaptı. 1926-1931 yılları arasında Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Başkanlığı görevini yürüttü. Galatasaray’da 1905-1918 arasında 13 yıl, 1925′te 1 yıl olmak üzere iki dönemde toplam 14 yıl başkan olarak hizmet verdi. Ali Sami Yen’ in Sarı Kırmızılı kulübe önemli bir katkısı da Galatasaray Müzesi’ni kurmasıydı. Çeşitli kaynaklara göre, 1905 yılında yönettiği Moda-Kadıköy karşılaşması nedeniyle, Ali Sami Yen ilk Türk hakemi idi.Sonradan Yen soyadını alan Ali Sami bey, 20 Mayıs 1886′da İstanbulun Kandilli semtinde doğdu. Babası, ünlü edebiyatçılarımızdan,ilk Türkçe romanı yazan Şemsettin Sami’ydi. Galatasaray Lisesi’nde okudu ve futbol oynadı. Ali Sami Yen, sadece Galatasaray Kulübünün kurucusu olarak kalmadı aynı zamanda Türk futbolunun önde gelen örgütleyicilerinden biri oldu.
Yen, 1923 yılında kurulan Türkiye idman cemiyetleri İttifakı’nın kurucuları arasında yer aldı ve başkanlığını yaptı. 1924 Paris olimpiyatlarına katılan Türk kafilesinin başkanlığını yaptı.
1926-1931 yılları arasında Türkiye Milli Olimpiyat komitesinin başkanlığı görevini yürüttü. Galatasaray’da 1905-1918 arasında 13 yıl, 1925′te 1 yıl olmak üzere iki dönemde 14 yıl başkan olarak hizmet verdi.
Ali Sami Yen’in Sarı Kırmızılı kulübe önemli bir katkısıda Galatasaray Müzesinin kurulması oldu. 1905 yılında yönettiği Moda-Kadıköy karşılaşması nedeniyle, Ali Sami Yen’in ilk Türk hakem olabileceği de çeşitli kaynaklarda yazılıdır. Milli Takımın Romanya ile yaptığı ilk maçta, teknik adam olarak takımın başında o vardı. Bu görevi de bir süre yürütmüş, yani Türk Milli Takımın ilk teknik direktörü olmuştur.
Türk Spor Tarihinin en seçkin kişilerinden biri olan Ali Sami Yen Feriköy mezarlığında toprağa verildi.
İLK KURŞUN