Y-CHP Rüzgarının Yönü
Y-CHP’nin İstanbu İl Başkanlığına milletvekili olmak için istifa eden Berhan Şimşek’in yerine Aydın Doğan’ın CEO’su Nebil İlseven’in atanması bazılarını çok şaşırttı. Oysa ki Gürsel Tekin’in öncülüğünde dizayn edilen Y-CHP için hiç de şaşırtıcı bir atama değildi bu. Nitekim Nebil İlseven, Tekin’in de yakın zamana kadar yazar kadrosunda yer aldığı hararetli destekçisi “Gerçek Gündem” internet sitesine yaptığı açıklamada “Buraya bazılarının iddia ettiği gibi paraşütle inmedim, Başkanlığım sizin için sürpriz olabilir ama benim için değil” diyor.
Şimdi geçtiğimiz Aralık ayında Ankara’da yapılan geleneksel TÜSİAD Yüksek İstişare Kurulu Toplantısına dönelim. Fethullah Gülen ile gönül bağı olduğunu iftiharla açıklayan Koza-İpek Grubu patronu Akın İpek’in yandaş medya içinde yerini alan Bugün gazetesi yazarı Perihan Çakıroğlu’ndan öğreniyoruz toplantı öncesi kokteylde konuşulanları. TÜSİAD, YİK toplantısından bir gün öncesinde geleneksel olarak özel bir davet veriyor. Kokteyl tarzındaki davette, siyasi parti genel başkanlarıyla bürokratları ve başkent VIP’lerini (çok önemli kişiler) ağırlayan TÜSİAD, 9 Aralık perşembe akşamı da aynı seremoniyi uyguluyor. Kokteyle Kemal Kılıçdaroğlu, Gürsel Tekin ile birlikte geliyor. Bugün yazarı Çakıroğlu kokteyle katılamıyor ama ertesi günü Gürsel Tekin’i telefonla arıyor.
Sinan çok başarılı stajyerdi
Telefon sohbetinde Tekin, “Çok hoş karşılandık” dedi. Tekin’in hoş bulduğu davetin detaylarını ve onun iş dünyasıyla ilgili gözlemlerini sizlerle paylaşıyorum.
Gürsel Bey, Boyner ve Koç ile neler konuştunuz?
Sağ olsunlar, bizi çok hoş karşıladılar ve iyi ağırladılar. Ülke sorunları yanında Ümit Boyner’le oğlu Sinan’ı, Koç ile de daha çok İstanbul’u konuştuk.
Neden Sinan’ı konuştunuz?
Çünkü Sinan ABD’de New York Üniversitesi’nde siyaset bilimi okuyor. 2009 yılı yazında da benim yanımda 8 ay staj yaptı. O zaman İstanbul İl Başkanı’ydım ve birlikte çok iyi çalıştık. Geldi CHP’ye de üye oldu.
Peki Sinan, siyasette başarılı olur mu?
Benden tam not aldı. Çok çalışkandı. Birlikte bütün İstanbul’u dolaştık. Üniversiteyi bitirsin, CHP’de birlikte çalışacağız. Belki biliyorsunuz, Sinan Bolak, rahmetli dedesi CHP’nin eski milletvekili Aydın Bolak’tı. Şimdi torun Bolak, siyasette olacak. (Sinan, Ümit Hanım’ın ilk eşi Doğan Bolak’tan olan oğlu.)
Ümit Hanım, bu konuda nasıl düşünüyor?
Çok demokrat biri. Oğlunu gelecekle ilgili kararlarında özgür bırakıyor. Sinan, siyasete girme kararını kendisi vermiş. Sinan, bizim İstanbul İl Örgütü’ndeki tek stajyerimizdi. Kendisiyle hâlâ sık sık görüşüyoruz.
Peki, Boyner’le birlikte öteki patronlarla da konuştunuz mu?
Konuştuk. İş dünyası, bürokrasi çarkından dolayı sıkıntılı. Bunun yanında ötekileştirilmekten de şikayetçi. Türkiye, eski Türkiye değil. Yoksullukla, işsizliği ancak iş dünyası çözebilir. Ancak, iktidar işadamlarına aynı eşitlikte yaklaşmıyor.
Koç’la neler konuştunuz?
Birlikte İstanbul sohbeti yaptık.
İş dünyasıyla CHP’nin diyalogu hangi düzeyde?
Çok iyi bir ilişki var. Kendi adıma söylersem, İstanbul’da iken sık sık patronlarla buluşurduk. Mesela, Mustafa Koç, Hüsnü Özyeğin, Şarık Tara, Cem Boyner ve Tanıl Küçük yanında çok sayıda patronla iyi görüşürdük.
Neden CHP’ye girdi?
New York Üniversitesi’nde siyaset bilimi okuyan Sinan Bolak, siyasete girme kararında ABD’li ünlü Profesör Bertell Oliman’dan etkilendiğini söylüyor.
Bolak, kendisiyle yapılan bir söyleşide, siyasetçi olmak kararını şöyle anlatıyor: “Koç Lisesi’nde okurken, siyaset ilgi alanıma girmiyordu. Hayalim, iyi bir reklamcı olmaktı. Üniversiteye girip, ikinci sınıfa geçtiğimde Brüksel’de, AB ile ilgili yayın yapan bir internet sitesinde çalıştım. Avrupa Parlamentosu’nda da tercümanlık ve röportajlar yaptım. O yılın sonunda çalışacağım bölümü seçmem gerekiyordu. ABD’nin ünlü profesörlerinden Marksist Bertell Oliman’ın derslerine giriyordum. Bu derslerdeki tartışmalardan çok etkilendim ve siyasete girmeye karar verdim.”
Hocasının yönünü çizdiği Sinan Bolak, kendisine parti olarak CHP’yi seçti ve stajını da bu partide yaptı. Derler ki, dedeler genetik özelliklerini oğullarından çok torunlarına devrederler.
Eveet, Y-CHP dizaynının mimarı Büyük Kulüp üyesi Gürsel Tekin İstanbul’da sık sık patronlarla buluşuyormuş. Mustafa Koç, Hüsnü Özyeğin, Şarık Tara, Cem Boyner, Tanıl Küçük ve daha nice nice patronlarla derin dostluklar kurmuşlar. Bugün yazarı Perihan Çakıroğlu vasıtasıyla Gürsel Tekin’in Y-CHP’ye veliaht olarak hazırladığı TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner’in ilk eşi Doğan Bolak’tan olan oğlu Sinan Bolak’ı da tanımış oluyoruz. Genç veliahtın dedesi TÜSİAD’ın en centilmen üyelerinden ve derneğin genel kurullarının da değişmez Divan Başkanı Aydın Bolak. Geçmişte CHP Balıkesir milletvekili de olan Aydın Bolak, aynı zamanda Türk Petrol’ün de sahibiydi.
Aydın Doğan’ın Türkiye İş Bankası ve iştiraklerinden Petrol Ofisi A.Ş. hisselerini 616 milyon dolara satın almasını, ardından Avusturyalı petrol devi OVM’ye 1 milyar Euroya satmasını da Y-CHP deki dönüşüm albümünün farklı karelerine yerleştirin.
Gürsel Tekin’in pazarlarda seyyar satıcılıktan başlayan iş hayatında petrol işvereni olarak başarıdan başarıya koşmasını da buraya ekleyin. Tekin’in iş yaşamının yanı sıra siyaset yaşamındaki hızlı yükselişini de bu bağlamda algılayın, Y-CHP’yi de algılamış oluyorsunuz bu şekilde. Y-CHP’nin yelkenlerini dolduran medya rüzgarlarının yönünü ve sebeb-i hikmetini de..
Ali Rıza Üçer
İLK KURŞUN