Uzman Jandarmalar Haklarını “UJED” Aracılığıyla Arıyor
Uzman Jandarma Emekliler Derneği Başkanı Cemal Durmaz ile bir söyleşi gerçekleştirdik.Genel Merkezinin İzmir’de olduğu Uzman Jandarma Derneği İle söyleşide son aylarda yaşanan jandarma intiharlarından,uzaman jandarmaların birçok sıkıntılarına kadar çeşitli konulara değinildi.
İLK KURŞUN: Öncelikle derneğinizin açılışını kutlar,amacına ulaşmasını dilerim.Ben öncelikle halkımızın bilinçlenmesi adına uzman jandarma kimdir?Görev alanı nedir?Hangi kuruma bağlıdır?Bu soruların yanıtlarını merak ediyorum.
CEMAL DURMAZ: Güzel dilekleriniz için teşekkür ederim.Uzman jandarmalar;ilk olarak 1988 tarihinde uzman jandarma okuluna personel alımı yapılarak (1) yıllık eğitime müteakip TSK Jandarma Genel Komutanlığı bünyesinde subay,astsubay gibi kadrolu(muvazzaf) olarak görev yapmaktadır.Halen J.GN. K.lığı muvazzaf personelinin %55’ini,yarısından fazlasını oluşturmaktadır.Uzman Jandarmalar ,kadro görev yerlerinde (Emniyet ve asayiş görevlerinin icrasında) istihbarat,bomba imha,mu,trafik,tim,bilgi toplama,olay yeri inceleme,kriminal,narkotik,kaçakçılık,silah-ruhsat ve birçok teknik istihbarat gibi branşlarda çalıştırılmaktalar.Bu branşlarda çalışmak için subayların,astsubayların gördükleri aynı eğitimi görmektedirler,okulda aldıkları eğitim Tim Komutanlığı eğitimidir.
İLK KURŞUN: Derneğinizin faaliyetleri yanılmıyorsam başladı değil mi ?
DURMAZ: Evet.Derneğimiz yeni kuruldu ve hızla faaliyetlerimize başladık. İlk olarak Uzan Jandarmaların sorunlarını sorunlarını gündeme getirmek adına Savunma Bakanı Vecdi Gönül ile görüştük.Uzman Jandarmaların sorunlarını anlattık.
İLK KURŞUN: Anladım. Genel olarak kuruluş amacınız bu konu üzerinde yoğunlaşıyor değil mi ?
DURMAZ: Aynen öyle. Uzman jandarmaların sorunlarını bayat amaçsız eylemler ile değil,sesimizin olabildiğine çıktığı şekilde medya ile ağımızın düzgün kurulduğu bir ortamda sorunlarımızın çözümü amaçlıyoruz.
İLK KURŞUN: O halde şu soruyu sorabilirim:Uzman jandarmaların en önemli sorunu bugün için ne ne gözüküyor?
DURMAZ: Tüm uzman jandarma camiası,20 yıldır verilmeyen özlük haklarının sıkıntısı içerisinde olup,özlük haklarının alınıp alınmayacağı hususunda umutları azalmış durumdadır.Verilmeyen özlük hakları neticesinde özellikle emekli olan uzman jandarma personeli emekliliğinde sıkıntı yaşamakta,geçim sıkıntısı çekmekte,çocuklarına yeteri kadar eğitim olanağı sağlayamamaktadır.Jandarma teşkilatının belkemiğini oluşturan, halkla birebir jandarmanın aynası,temsilcisi olan uzman jandarmaların psikolojileri bozulmuş,umutları tükenmiştir.Jandarma Genel Komutanlığı yıllardır derece kademe verilmesi,ek göstergelerin düzenlenmesi hususunda çalışmalar var diye oyalamış,geçen 20 yıl zarfında uzman jandarmaların özlük haklarında beklenen iyileştirmeler yapılmamıştır.
İLK KURŞUN: Bahsettikleriniz çok çok önemli.Çünkü bugünlerde konuşulan toplu sözleşme ya da işçi haklarının doğru dürüst uygulanması konularında bir o kadarda bu konunun gündeme gelmesi şart ki derneğinizin amacının bu olduğunu söylediniz.Peki,bu söyledikleriniz sadece uzaman jandarmalar için mi geçerli ?Örneğin uzman erbaşlar eylem yaptılar.Onlarla karşılaştıracak olursak nedir uzman jandarmanın durumu ?
DURMAZ: Aslına bakarsanız uzman jandarma okuluna giriş şartı 2003 yılında lise ve dengi okul olarak düzenlendi.TSK mensubu olarak uzman jandarmalar lise mezunu olup 10’uncu dereceden başlaması gerekirken,ortaokul mezunu olarak 11/1 den başlatılmaktadır.Astımız durumunda bulunan uzman erbaşlar;eğer lise mezunu ise 10/1 den başlatılmaktadırlar.Fakat üstleri konumunda olan uzman jandarmalara bu hak verilmemiştir.Nasıl bir çelişkidir?Takdir sizlerin…
İLK KURŞUN: AB’ye uyum yasalarının uygulamalarından bahsedilen bir ortamda bu yaşananların göz önüne alınmaması veya medyada yeteri kadar ilgi görmemesinin bir nedeni olmalı.Bu neden;uzman jandarmanın jandarma genel komutanlığının beyni ve en önemli emekçileri olmasının rolü etken diye düşünüyorum. Nedersiniz?
DURMAZ: Tabii…AB uyum yasaları çerçevesinde Jandarma Genel Komutanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü ile açık öğretim fakültesi arasında imzalanan ve yüksek lisans olarak iki yıl okutturularak mütakib dört yıllık okuyan Jandarma Astsubayına ve polis memuruna verilen derece ve kademe aynı okulu bitiren uzman jandarmalara kanununuzda yeri yok denilerek verilmemiştir.Dört yıllık bir üniversite ve hatta yüksek lisans yapan bir uzman jandarma halen ortaokul statüsünden emekliliğe sevk edilmekte ve aldığı maaş 910 tl dir.
İLK KURŞUN: Peki bugüne kadar hiçbir şekilde bu işe el atılmadı mı ?Hiçbir iktidar bu olayı sahiplenmedi mi ?
DURMAZ: Jandarma Genel Komutanlığı 2002 yılında yayınladığı emirde AÖF okumanın zorunlu olduğu 2003-2004 yıllarında tekrar emirler yayınlayarak okuyan personelin bazı haklardan yararlanacağını söylemiştir.Bu emirler yayınlanarak eğitim ve öğretim teşvik edilmiş,uzman jandarmalar birçok masraflara katlanarak okumuşlardır.Önlisans ve lisans eğitimlerini tamamlamışlardır.Ama aradan yıllar geçmesine rağmen düzenleme yapılmayarak uzman jandarmalar kendi teşkilatlarınca kandırılmışlardır.Uzman jandarmaların kendi kurumlarına güvenleri sarsılmış,hatta güvenlerini tamamen yitirmişlerdir.
İLK KURŞUN: Son olarak İlk Kurşun gazetesi aracılığıyla TÜRK MİLLETİNE söylemek istedikleriniz neler?
DURMAZ: Uzaman jandarmaların özlük haklarında ki eksikliklerin yasal düzenlenmesinin yapılması ile ;halen çalışmakta olan ve emekli uzaman jandarma aileleri ile,şehit yakınlarımız,gazilerimizin aileleri ile beraber 300.000 kişinin insan haklarına aykırı bu mağduriyetleri giderilerek,özellikle halen çalışmakta olan uzman jandarma personelinin moral ve motivasyonu yönünden bir kat daha güçlenmesi sağlanacak,hayata bakışı değişecek,görevlerine azami verimlilik sağlayacaklardır.Uzman jandarma olmak ya da Jandarma Genel Komutanlığı’na katılmak isteyen sivil vatandaşlarımıza da olumlu yansıyacaktır.
İLK KURŞUN: Çok teşekkür ediyorum.Önemli bir konuya değindiğimizi düşünüyorum.Derneğinizin faaliyetlerinin takipçisi olacağız.İyi çalışmalar diliyorum.
DURMAZ: Asıl ben teşekkür ediyorum.Size ve gazetenize başarılar diliyorum.
RÖPORTAJ: BARAN AYDIN