FBKG’nin Kuruluş İlkesi Bilgi Toplumu Hedefini, CHP Programına Koydu
Gençlik düşün hareketimizin amaçlarından en önemlisi;21 Yüzyılda çağdaş bir Türkiye yaratmaktır.Atatürk’ün temel ilkelerinden biri olan çağdaşlık günümüzde sanayi toplumunu aşıp bilgi toplumuna geçişle mümkündür.Durum bu iken Bilgi toplumu üzerine yazılan makale sayısı bile bir kaç değerli profesörümüz dışında oldukça az.
Fakat geçde olsa bilinçlenme aşamasına girildiğini düşünüyoruz.CHP programında ki Bilgi Toplumu hedefi buna en büyük işaretlerden biri.İşte CHP’nin programından Bilgi Toplumu Hedefi ve ayrıntıları:
Bilgi Toplumu
Hedefimiz, bilgi teknolojisi ve bilişimde önder ülke olmak, Türkiye’yi “Bilgi Toplumuna” taşımaktır.
Üretim faktörleri arasında bilgi ve teknolojinin öneminin öne çıktığı, bilgi ve iletişim teknolojileri sayesinde “bilgi, bilim ve yeniliklerin” küresel olgulara dönüştüğü, dünyanın her noktasından, her birey tarafından bilgiye ulaşabilme olanaklarının hızla artmakta olduğu bilgi çağını paylaşmaktayız.
Bilgi ve iletişim teknolojileri, internet, genetik, “nano, biyo ve nöro” teknolojiler, uzay gereçleri ve yeni malzemeler ile birçok başka yeni teknolojiler hızla yaygınlaşmakta; bilgi, bilim, AR-GE, zekâ bir üretim faktörü olarak ön plana çıkmaktadır.
Toplumumuzun teknoloji ve bilgi temelinde dönüşümü, ülkemizin refahının artırılması, demokrasisinin güçlendirilmesi, özgürleşme sürecinin yaygınlaşması ve özgürlüklerinin derinleştirilmesi için Bilgi Çağı’nın, insanlığın ve ülkemizin önüne koyduğu büyük iddia ve olanakların değerlendirilmesi bir zorunluluk haline gelmiştir.
AB, “rekabetçi, dinamik, bilgiye dayalı ekonomiye geçiş” sürecine etkinlik ve hız kazandırmak için Yenilenmiş Lizbon Stratejisi çerçevesinde“araştırma, eğitim ve inovasyonu”, temel gelişme alanı olarak belirlemiş, “Araştırma ve Geliştirme yatırımlarının” GSMH’nın %3’üne çıkartılmasını hedef olarak benimsemiştir.
Türkiye 21. yüzyılda Bilgi Toplumuna dönüşmeden sürdürülebilir hızlı büyümeyi sağlayamaz, dış rekabet gücünü ve yaşam kalitesini artıramaz, dünya ülkeleri arasında önder bir konuma ulaşamaz.
Bu amaçla, bilgi ve teknoloji üretiminde odak noktası haline gelmiş, bilgi ve teknolojiyi etkin olarak kullanan, bilgiye dayalı karar süreçleri inovasyonla daha fazla değer üreten, küresel rekabet gücüne ulaşan bir Türkiye hedef alınacaktır. Bu çerçevede;
ULUSAL BİLGİ TOPLUMU STRATEJİSİ UYGULAMAYA GEÇİRİLECEKTİR: Bilgi Toplumu Stratejisi’ni değişen koşullara göre hızlı ve katılımcı yöntemlerle yenileyecek ve bu stratejinin ulusal ve yerel politikaların tümünü sürekli etkileyebilecek bir şekilde uygulanmasını mümkün kılacak kurumsal yapılanma ve örgütlenme öncelikli olarak gerçekleştirilecektir.
BİLGİ ÇAĞI’NIN YENİ TEKNOLOJİLERİ EGEMEN KILINACAK: Tarımdan ulusal güvenliğe, devlet hizmetlerinden imalat sanayine, sağlıktan turizme, eğitimden sanata, kültüre ve her alanda demokratikleşmeye kadar tüm toplumsal, kültürel ve ekonomik faaliyetlerde Bilgi Çağı’nın yeni teknolojileri, özellikleri, nitelikleri ve mantığı egemen kılınacaktır. Bilgi Çağı teknolojilerini sadece kullanan değil, aynı zamanda bu teknolojiler için yeterli üretim kapasitesi ve sanayi altyapısı olan bir Türkiye hedef alınacaktır.
BİLİŞİM REFORMU GERÇEKLEŞTİRİLECEK: Altyapı, eğitim, insan kaynakları ve teknoloji gereksinimleri göz önünde tutularak, gerekli tüm kurumsal yapılanma, örgütlenme ve yasal düzenlemelerin bir bütün olarak, Bilgi Toplumu koşulları ile uyumlu “Bilişim Reformu” ile gerçekleştirilmesi sağlanacaktır.
TÜRKİYE, BİLGİ ÇAĞINI YAKALAYABİLMEK İÇİN SANAYİLEŞMESİNİN TAMAMLANMASINI BEKLEYEMEZ: Sanayileşme çabasını bir yandan sürdürürken ekonomisini, AR-GE faaliyetlerine gereken önemi vererek, ulusal inovasyon sistemini kurmak suretiyle bir başka boyutta gelişmiş ülkeler düzeyine dönüştürmesi hedef alınacaktır.
ULUSAL İNAVASYON SİSTEMİNE DESTEK: Rekabet gücünün en güçlü kaldıracı inovasyondur. Bu anlayışla, üniversite – sanayi – devlet dayanışması ve eşgüdümü içinde bir ulusal inovasyon sistemi geliştirilecek ve uygulanması için gerekli güçlü destek sağlanacaktır.
GÜÇLÜ BİR İNTERNET VE İLETİŞİM ALTYAPISI OLUŞTURULACAK: Dünyayla bütünleşmek ve rekabet üstünlüğü elde etmek için, hizmet ve içeriklerin adil olarak sunulduğu güçlü bir internet ve iletişim altyapısı oluşturulacak; geniş bant hizmetler ve yeni nesil iletişim teknolojileri alanlarında gerekli altyapı çalışmalarının hızla tamamlanması hedef alınacaktır.
NANO TEKNOLOJILERİNE ÖZEL DESTEK: Medikal, elektronik, bilgi, uzay ve benzeri teknolojilerin açılımına nano teknolojileri açısından odaklanılması, nano teknolojileri alanındaki küresel gelişmelerin ülkemize aktarılması sağlanacak, bu alanda ihtisaslaşmış özel araştırma enstitüsünün üniversite-sanayi işbirliği içinde kurulması güçlü olarak desteklenecektir.
AR-GE HARCAMALARI GSYİH’NİN %2’SİNE ÇIKARTILACAK: AR-GE yatırımları en geniş ölçüde desteklenecek, yıllık Araştırma ve Geliştirme “AR-GE” harcamalarının “Gayri Safi Yurt İçi Hasıla’ya (GSYİH’ye) oranı”, ilk aşamada hızla %2’ye çıkarılarak, bunun yarısının kamu kesimi ve kaynağı ile gerçekleştirilmesi hedef alınacaktır. Bu kapsamda;
Devlet, özel ve vakıf üniversitelerinin var olan AR-GE kapasitelerinin verimli kullanılabilmesi ve bulunduğu coğrafyada bilgi ve araştırmada çekim merkezi haline gelmesi için gerekli destek sağlanacaktır.
Üniversite-sanayi işbirliğini artıracak, “üniversite-özel sektör ve kamu” araştırma birimlerinin işbirliğini özendirecek yeni düzenlemeler yapılacak; üniversiteler çevresinde sanayi-teknoloji alanları ve koridorları oluşmasını sağlayacak koşullar gerçekleştirilecektir.
ÜLKEMİZDEN BEYİN GÖÇÜ TERSİNE ÇEVRİLECEK: Ülkemizden beyin göçünün en alt düzeye indirilebilmesi için çok kapsamlı bilim ve teknoloji politikaları eşliğinde güçlü destek sağlanacaktır. Yurtdışında bulunan mühendislerimize, uzmanlarımıza, girişimcilerimize ve yatırımcılarımıza Türkiye’de yaşanabilir ve çalışılabilir bir ortam sunularak, beyin göçü tersine çevrilecektir.
Bilgi Çağı’nın teknolojileri, nitelikleri, özellikleri ve mantığına uygun sanayi ve tarım politikaları geliştirilerek, verimlilik ve rekabet gücünde ulusal bağlamda önemli bir hamle ve sıçrama gerçekleştirilecektir.
TÜRK TEKNOLOJİ ÖBEKLERİ (TTÖ) KURULACAK: Anadolu’nun altyapısı ve insan kaynakları uygun yörelerinde TTÖ (Silikon Vadileri) kurulması için uygun ortam yaratılacaktır.
YAZILIM ÜRETİMİ GELİŞTİRİLECEK: Yazılım üretimi, AR-GE kapsamında stratejik bir alan olarak belirlenecek ve ülke çapında desteklenecek, kamu kesiminin yazılım ihtiyacının olabildiğince yerli yazılım kaynağından karşılanması sağlanacaktır.
BİLİŞİM VE YAZILIM ÜSSÜ OLMAMIZ HEDEFLENECEK: Nitelikli emek yoğun bir sektör olan bilişim için gerekli genç insan kaynağımızı, bilişim ve yazılım sektörüne sağlanacak teşviklerle destekleyerek, Avrupa’nın bilişim ve yazılım üssü olmamız hedeflenecektir.
YAZILIM ODAKLI TEKNOPARKLAR KURULACAK: Teknoparklar yeni bir anlayış çerçevesinde yapılandırılarak ülke çapında yazılım geliştirme, satın alma ve pazarlama konularında danışma ve uzmanlık kurulları oluşturulacak; dış pazarlara açılma konusunda pazarlama ve dışsatım destekleri sağlanacaktır.
İLETİŞİM GÜVENLİĞİ VE DENETLEMESİ ÜST KURULU OLUŞTURULACAK: Kamu kuruluşlarının elektronik ortamda oluşturduğu bilgilerin güvenliğinin sağlanması, özel hayatın ve haberleşmenin gizliği çerçevesinde yasadışı iletişimin izlenmesi ve dinlenmesi konusundaki ihlalleri incelemek ve kamu kurum ve kuruluşlarında bu amaçla denetim görevi yapmak amacıyla bağımsız bir üst kurul oluşturulacaktır.
YURTTAŞLARIN HUKUKSUZ VEYA TOPLUCA DİNLENMELERİNE SON VERİLECEK: Vatandaşların kendi aralarında özgürce iletişim kurmalarını engelleyen uygulamalara son verilecek, özel hayatın gizliliği kuralına saygı gösterilecektir. Her defasında mahkemelerden yetki alınmadan özel haberleşmenin devletçe dinlenmesine son verilecek, mahkemelerin toplu dinleme yetkisi vermesini önleyecek yasal düzenlemeler yapılacak, aksi yönde hareket eden devlet yetkilileri cezalandırılacaktır.
ELEKTRONİK HABERLEŞME SEKTÖRÜNDE SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR REKABET ORTAMININ SAĞLANMASI HEDEF ALINACAK: TELEKOM sektörünün canlı, adil ve tam rekabet içerisinde çalışması hedef alınacaktır. Bu kapsamda;
Kitlelerin bilgiye erişimini kolaylaştırılacak, geniş bant iletişim altyapısı yaygınlaştırılacak, bireysel bilgisayar kullanımı ile ucuz, hızlı ve güvenli internet erişimi ve kullanımı yaygınlaştırılacak, geride bilgisayar kullanmayan hiçbir okul, hiçbir lise öğrencisi bırakılmayacaktır.
Bilgisayar, televizyon ve iletişim teknolojilerindeki hızlı gelişmelerin ulusal gereksinimlere hızla uyarlanması için devlet kademelerinde gerekli kurumsal yapılanma gerçekleştirilecek; sivil toplum örgütleri ile beraber çalışacak olan bu kurumsal yapılanmanın hızlı ve etkin karar vermesi sağlanacaktır.
İletişimde, ülkemizin, dünyadaki en ileri ağlara entegre olması hedef alınacak, bu amaçla iletişim ağları ve bilgi otoyolları hızla geliştirilecek, başta gençlerimiz olmak üzere yurttaşlarımızın giderek artan bölümünün, Bilişim ve İletişim Teknolojilerine (BİT) ve internete hızlı erişimi sağlanacaktır.
Yurttaşlarımıza etkin ve hızlı hizmet sağlanması için gerekli e-devlet projeleri geliştirilecek, hizmet talebindeki yurttaşlarımızın arz edilen hizmetlerden kolaylıkla yararlanabilmesi için gerekli bilgi ve donanım gereksinimleri sağlanacak, e-ticaretin yaygınlaştırılması hedef alınacaktır.
Bilgi ekonomisi ve bilgi toplumuna geçiş, bir ulusal irade ve seferberlik konusudur.
Bilgi ve iletişim teknolojilerinde iyi kullanıcı olmak yeterli değildir. Bu teknolojileri geliştirmek ve üretmek, sadece ekonomik gereklilik olarak değil, siyasi ve kültürel bağlamda da önemli olan temel amaçtır.
21. YÜZYILIN BU ÖNEMLİ VİZYONU KARARLILIKLA ÜSTLENİLECEKTİR.