İzmir’de Mahmut Esat Bozkurt’u Anma Konferansına Büyük İlgi
Seda Okyay / FBKG / İzmir
Dokuz Eylül Üniversitesi Cumhuriyetçi Düşünce Topluluğu (CDT), 23 Şubat günü düzenlediği bir konferansla Atatürk’ün yakın çalışma arkadaşlarından ve dönemin Adalet Bakanı olan Mahmut Esat Bozkurt’u andı. İİBF Mavi Salon’da gerçekleşen konferansa Mahmut Esat Bozkurt’un kızı Gün Tekand Bozkurt, Doç. Dr. Kemal Arı, Yrd. Doç. Dr. Şaduman Halıcı ve Yrd. Doç. Dr. Münevver Aktaş konuşmacı olarak katıldı. Öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği konferans, Türkiye Gençlik Birliği (TGB) İzmir il yöneticisi Ezgi Sağcan’ın konuşmasıyla başladı. Yargıya yönelik müdahalelere dikkat çeken Sağcan, “Mahmut Esat Bozkurt’u yakından tanımak biz gençlerin görevidir. Bugün Bozkurt Adalet Bakanı olsaydı onurlu bir Cumhuriyet başsavcımız hukuksuz bir şekilde tutuklanabilir miydi? Cumhuriyet devrimine sahip çıkmada bu kadar aciz kalınabilir miydi?” diye sordu. Türkiye’nin dünyaya nam salmış bir gençlik geleneği olduğunu belirten Sağcan, “Zorbalığa boyun eğmeyen, halkına hizmet eden, sorgulayan bir gelenektir bu. Bizler geleceğin Mustafa Kemal’leri, Mahmut Esat Bozkurt’larıyız” dedi. Sağcan, konuşmasının sonunda herkesi göreve çağırarak CDT’ye üye olmaya davet etti.
Bozkurt’un kızı Gün Tekand Bozkurt ise “Yaşadığımız bu günler, ülkemizin Mahmut Esat Bozkurt gibi devlet adamlarına ne kadar çok ihtiyacı olduğunu gösteriyor” şeklinde konuştu. Konferansta yapılan tüm konuşmalarda Bozkurt’un hukukçu kimliğine ve Cumhuriyet’in hukuk temellerini nasıl attığına değinildi. Bugün yaşanan gelişmelerin ise kaygı verici olduğu belirtilerek; siyasi iktidarı elinde bulunduranların yargıya müdahale etmemeleri gerektiğinin altı çizildi.
Mahmut Esat Bozkurt kimdir?
Mahmut Esat Bozkurt, Atatürk’ün yakın çalışma arkadaşlarından ve genç Türkiye Cumhuriyeti’nin hukuki temellerinin atılmasında büyük katkılarda bulunmuş bir devlet adamıdır. Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk Adalet Bakanlarından olan Bozkurt, Medeni Hukuk’umuzun kurucularındandır.
Adı daha çok Bozkurt – Lotus Davası ile duyulmuştur: Mahmut Esat, Bozkurt adlı Türk gemisiyle Lotus adlı Fransız gemisinin 2 Ağustos 1926’da Ege Denizi’nde çarpışması nedeniyle iki ülke arasında çıkan anlaşmazlıkta Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’ni Lahey Uluslar arası Adalet Divanı’nda temsil etti. Bu dava, tarihçiler tarafından, Türk hukukunun ve adalet örgütünün çağdaş hukuk düzeyine yükseldiğinin bir simgesi olarak değerlendirilmektedir. 1934’te Soyadı Kanunu’nun yürürlüğe girmesiyle Mahmut Esat’a M.K. Atatürk tarafından Bozkurt soyadı verilmiştir.